31 Mart 2015 Salı

Ekonomik sürüş için öneriler, yakıt tüketimi...

 Renault, Honda, Toyota, Volkswagen, Dacia, Hyundai, Opel, Fiat, Audi, Kia, Citroën... 




Aracınıza düzenli bakım yaptırıyorsanız, aracınıza güvenle binmenin yanı sıra %30 yakıt tasarrufu sağlarsınız. Aracınızı ne kadar sakin ve gaza gereğince basıyorsanız o kadar da yakıt tasarrufunuz artacaktır. Hızlı kalkışlar ve agresif sürüş biçimi kesinlikle çok daha fazla yakıt tüketimine sebebiyet verecektir. Bu şekilde %30'a varan fazla yakıt tüketimine sebebiyet verebilirsiniz.




Her gün kilometrelerce yol yaptığınız aracınızın bakımını canınız, malınız ve çevreniz için düzenli bakımdan geçirmeyi ihmal etmemeniz akıllıca bir davranış olacaktır. Motor bakımına özen gösterilen bir motor %5e kadar yakıt tasarrufu sağlayabilir. Hava filtresi, bujiler, yakıt filtresi yakıt tüketiminin azaltılması için temizlenmiş olmaları önemlidir.




Kullandığınız yola uygun hızla gitmeniz de önemli derecede yakıt tasarrufu sağlayacaktır. Araç kullanma hızınıza göre yavaş akan bir trafikte sık sık fren yapmak zorunda kalırsınız. Bu da ciddi manada boşa giden enerji anlamına gelir. Yaptığınız kullanım biçimi uygunsuz aksiyondan başka bir şey değildir. Ufak bir matematik hesabı yaparsak herkesin ortalama 100km/sa ile gittiği bir yolda siz 95km/sa ile giderseniz belkide hiç fren yapmadan ilerleyebileceksiniz.




Havası inik lastikler de sürtünmeyi artıracağından %10'a kadar bir yakıt tüketimi artışına neden olur. Lastiklerinizin havasını önerilen basınçta tutmaya özen gösterin. Eğer kış lastiğinizi yaz ayları gelmesine rağmen hala değiştirmediyseniz bu da bir miktar israf demektir.




Camların tamamen açık olarak araç sürülmesi durumunda araç "aerodinamik"ini etkiler ve fazla yakıt tüketimine sebep olur.



Arabanın uygun devirde kullanılması da yakıt tüketiminde önem gösterir. Dizel araçlarda 2000 RPM, benzinli araçlarda ise 2500 RPM de vites değiştirmek uygun olacaktır bu devirleri geçmemek tasarruf sağlayacaktır.
Aracı yokuş aşağı boş viteste sürmek yakıt tüketimine fayda sağlamaz. Aksine vitese alınırsa otomatik olarak yakıt tüketimi kesilir. Yokuş yukarı ise yüksek vitesle değil, düşük vitesle yarım gazla gitmek uygundur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder